dimarts, 13 de desembre del 2011

de la terra a la panxa, I

La flor de l'ametller és una de les primeres en florir

De l’ametler (Prunus dulcis)

L’ametler és una arbre de fulla caduca i pertany a la família de les rosàcies. El seu origen, natural o salvatge, el trobam a l’oest d’Àsia i al nord-est d’Àfrica. Però, sembla que els seus orígens, com arbre de cultiu, els trobam a Pèrsia, Síria i Palestina. Foren els grecs els que varen difondre arreu de la Mediterrània el seu cultiu i, al segle XVIII, arribà a Califòrnia en mans dels missioners franciscans. 

La seva fusta s’emprava per fer taules i algunes peces de molins d’aigua degut a la seva resistència. De les rabasses en feien pipes i dels seus cimals, estalons i pals per tancar finques o per fer barreres o tanques.

La pell seca de les ametlles se’n feia cendra que era usada per fer la bugada, per rentar la roba. Se diu que el lleixiu d’aquesta cendra és un dels millors.

Les branques resultants d’una exsecallada, juntament amb les de garrover, figuera i olivera, s’acaramullaven i tapaven amb terrossos i terra per després encendre-ho tot plegat; se’n deia d’això fer formiguers, la cendra resultant de la combustió s’usava com adob pel camp.
De tot això la història ja n’ha fet molt camí, ara tan sols queden els records i les paraules nostàlgiques d’alguns pagesos grans. Però, el fruit, l’ametla, la feim servir molt quan ve Nadal. 

Enguany, com en altres anys, hem fet servir les ametlles per fer torró i mantegades (popularment coneguts com a “mantecados”).

De les mantegades d’ametlla
Primer, després de collir les ametlles, quan encara fa calor, les hem pelades i encetades; més tard les hem escaldades amb aigua calenta per treu-les-hi la pellerofa. Després les hem torrades al forn una estoneta per després picar-les. Ho hem mesclat tot amb sucre en pols i hem aconseguir una pasta que serà la futura pastilla rectangular que esdevindrà la peça de torró d’ametla torrada. Si en sobra, de pasta, és quan en farem us per fer les mantegades.

Vet aquí la recepta de les mantegades d’ametlla:
·         200 grams de saïm
·         200 grams de sucre en pols
·         100 grams d’ametlles torrades
·         300 grams de farina
Per l’elaboració vegeu les imatges que segueixen. Per més informació consultau la pàgina 80 del primer tom de Les receptes de na Tonina d’Antònia Serrano (Menjavents, edicions documenta. Palma 1996).

Pastant els ingredients
Estirant la pasta
Amb un tassó donam forma a les mantegades
Col·locant les mantegades sobre la llauna

Acabades de sortir del forn
La sucre en pols cau sobre els dolços
A punt d'entrar a la panxa


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada