dimecres, 7 d’octubre del 2015

Bayeux, un indret per descobrir (III)

Molt a prop de Bayeux i tocant l’oceà Atlàntic s’hi troben les conegudes i anomenades platges del desembarc. Aquesta va ser la segona sortida amb autobús que varem dur a terme els integrants de l’expedició a Bayeux aquella setmana d’agost.

Aquest dia, idò, poguérem descobrir un dels escenaris més importants de la II Guerra Mundial. Escoltarem, sentírem i vérem el que significà el dia “D”, entre d’altres coses.

Fer passes per aquest escenari natural i, alhora, humanitzat i desprès de veure, escoltar i sentir el que significà el dia “D”, et fa tenir un posat receptiu en tots els àmbits. Pell de gallina, imaginar seqüències d’aquells moments no fan més que pensar que les històries de la HISTÒRIA han de servir per avançar com a pobles agermanats amb la finalitat de viure amb igualtat de condicions, econòmiques i socials, sobretot. Em va impressionar tot plegat. Les fesomies dels soldats a les imatges del centre d’interpretació no van fer més que pensar amb els milers de cossos de joves, d’un costat i l’altre, que descansen als cementiris des de fa anys i que, en el seu moment, es va esquinçar la vida a cadascun d’ells. Esperem que el record, el bon record, serveixi de lliçó que tots plegats hem d’aprendre per no cometre altres fets semblants.


Unes imatges per recordar i homenatjar aquell dia i a aquelles persones. 

Camps sembrats i segats, escenaris d'antany d'una guerra .

Símbol de llibertat, gavines solcant el cel i cridant a crits que la vida és per viure-la.

A les platges de Normandia ara s'hi passeja, a peu o cavalcant, tan se val...

El dia “D” o l’”Operació Overlord” es com es coneix l’esdeveniment bèl·lic de la Segona Guerra Mundial que es va produir el 6 de juny de 1944 a les Platges de Normandia. La finalitat del desembarc, protagonitzat per les tropes aliades, era la de disminuir el domini alemany dins l’Europa Occidental. L’esmentada operació es va iniciar a Gran Bretanya a mans del comandant Eisenhower, que la va haver d’ajornar un dia després del previst degut a les condicions meteorològiques (estava programada pel 5 de juny i s’ajornà per l’endemà).

Joves, grans i menuts s'hi atraquen, contemplen l'escenari i, cadascú, hi pren conciència, la seva pròpia.
Les onades i les marinades de l'oceà van dibuixant sobre l'arena el seu desig, el seu pas pel temps, els seus capricis...
L’operació Overlord reuní les anomenades tropes aliades, formades pels exèrcits d’Estat Units i Gran Bretanya i per les tropes franceses, poloneses i d’altres nacionalitats. Cinc platges –de Normandia- foren els escenaris de la incursió aliada dins del territori ocupat pel tercer Reich: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. En un primer moment, mentre els paracaigudistes lluitaven dins terres normandes, davant de les esmentades platges es reunia el més gran nombre d’embarcacions bèl·liques de les tropes aliades. 

Les tropes aliades estaven formades per uns 175.000 soldats britànics, 150.000 dels Estats Units i 44.000 soldats voluntaris d’altres nacionalitats. Eren un total de 350.000 homes i 20 milions de tones de recursos materials.

Aquests recursos materials, segons la wikipèdia, eren: 5000 vaixells, 6 encuirassats, 93 destructors, 22 creuers, 1600 llanxes de desembarcament, entre d’altres embarcacions. A més, els equips de terra estaven formats per sis divisions d’infanteria, 11 d’encuirassades i 22 motoritzades. Un desplegament que va fer possible minvar l’ocupació alemanya dins l’Europa Occidental i possibilitar la pau a aquella gent.

Gavines d'hivern estampen les seves potes sobre el pergamí d'arena dibuixant empremtes que les onades prendran...

Sobre l'arena restes de vertebrats alats i d'invertebrats amagats...

El silenci, el record, la impotència...






... milers de cossos descansen esperant que el seu sacrifici hagi servit per construir un món millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada